Solstorm kan få jorden ur spel, eller?

2012 närmar sig med stormsteg, och det har ju varit så mkt prat och skriveri om att nånting kommer att hända då. Eftersom mayafolket haft rätt angående andra saker så vet man ju aldrig, nog kanske det kommer inträffa något.
"Den 21 december 2012 är det vintersolstånd och det påstås att Mayaindianerna kommit fram till att solen står i en rak linje med Vintergatan. Vissa tror att datumet betyder världens undergång och andra anser att det är starten på en ny epok"
Fast jag tror inte riktigt det kommer göra det. Men om man måste välja nån av alla teorier så tycker jag att en av alla är mer trovärdig än de andra.

Den jag tycker är mest trovärdig är den jag läste om i illustrerad vetenskap:
*en ovanligt kraftig solstorm kommer att inträffa. "Jättelikt solutbrott 2012: Vi får orkan i solsystemet"
Solstormar förekommer ju hela tiden och skapar strömavbrott för oss på jorden, men denna solstorm kan eventuellt bli lika stor/större än den 1859. Dom skriver:

"År 1859 rasade en supersolstorm som skulle ha fått dagens globala strömförsörjning och infrastruktur att kollapsa - och nästa kan inträffa år 2012"
"hade den ägt rum idag, skulle den ha lamslagit vårt samhälle, kanske i åratal"

Man vet såklart inte säkert hur stor den kommer bli, eller om det kommer bli, men iaf så väntas ett nytt solfläcksmaximum år 2012, vilket ger en ökad risk för en så stor solstorm. Ofta stoppar jordens magnetfält solstormar, men en superstorm bryter igenom fältet. Konsekvenserna av supersolstorm är extremt allvarliga.
Det vi isåfall kan förvänta oss är att måsta lära oss leva utan el. Det kan ta 5-10 år att avhjälpa de värsta följderna. Det tar alltså extrem tid att återuppbygga världen efter något sådant eftersom transformatorstationer kollapsar.

-världen mörkläggs
-massa människor fastnar i hissar (åk inte hiss under 2012 ;P)
-vattenförsörjningen faller bort i miljontals hem
-livsmedelsförsörjningen kollapsar p.g.a att det kräver ett väl fungerande transportnät
-bensinpumpar slutar fungera vilket gör att transportnätet kollapsar
-sjukhus har nödgeneratorer som endast räcker ett par dygn
-satelliter kommer kollapsa, och de som överlever kommer ha så opålitliga signaler att det inte kan användas för t.ex flygtrafken.

Ja det är några av sakerna som kommer inträffa ifall detta kommer att hända. Jo det som också kommer hända är att det kommer bli norrsken så ini helvete, så himlen kommer bli fruktansvärt vacker iaf :P Efter superstormen 1859 kunde otroliga norrsken till och med ses så långt söderut som grekland och florida.

Nåja, jag tror inte att något kommer hända 2012, men om man ska tro på nån teori så är det den som jag tycker låter mest trovärdig eftersom det har skett tidigare och att dom inom vetenskapen och forskningen kan göra beräkningar angående sånt. Det är inte heller framtaget för att "passa in" i all "jorden-går-under-2012-hysteri", utan det är helt enkelt beräkningar som visar solens beteende vilket nu råkade bli precis 2012 som blev en riskzon. Därför kan det faktiskt vara troligt.


Jaja vi får väl se om nåt händer eller inte helt enkelt :) Skulle iaf vara ytterst intressant att se hur det skulle gå att klara sig utan el.

Kommentarer
Postat av: Jens

Intressant. Och vad jobbigt det skulle bli om det blev sådär. Fin blogg förresten =)puss och kram

2010-03-28 @ 20:04:07
Postat av: Åsa

Jo lite besvärligt skulle det nog bli faktiskt. Som svårt att föreställa sig vardagen utan el och ström. Tackar :) Puss å kram

2010-03-28 @ 21:52:22
URL: http://hedgie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0